grau superior higiene bucodental salut
Sociedad

Tres de cada 4 espanyols té un problema de salut bucodental

Espanya és el país del sud d’Europa amb major incidència de problemes de salut bucodental, i no cal haver cursat un grau superior higiene bucodental per dir-vos-ho, sinó que són dades d’un estudi internacional dut a terme per GSK, portal web especialitzat.

En aquest estudi s’observa que els problemes de salut bucodental més comuns entre els espanyols són la placa bacteriana (36%), càries (33%), sagnat de genives (32%) i sensibilitat dental al fred o a la calor (32%); a més, també adverteix que d’aquests problemes de salut, els espanyols presenten en major percentatge placa bacteriana, sagnat de genives i càries en comparació de la resta de països analitzats.

En aquest informe, presentat per GSK amb motiu del Congrés Mundial d’Odontologia, que es va celebrar a Madrid del 29 d’agost a l’1 de setembre, han participat més de 5.000 persones de cinc països del sud d’Europa (França, Espanya, Itàlia, Portugal i Grècia).

Si comparem la presència de problemes de salut bucodental amb la resta de països, s’observa que a Espanya li segueix molt d’a prop Itàlia (84%), Portugal (77%), França (76%) i Grècia (60%). Aquest últim és el que menor incidència presenta, on fins al 40% dels participants va comentar no presentar problemes de salut bucal.

Quant als problemes més comuns en la resta de països, a França els principals problemes són la placa bacteriana (31%), sagnat de genives i sensibilitat dental (23%); càries (20%), úlceres en la boca (20) i sensibilitat dental al fred o a la calor (19%).

A Itàlia, els principals problemes són la placa bacteriana i sensibilitat dental (32%); càries i sensibilitat dental al fred o a la calor (28%) i sagnat de genives (23%). Per als portuguesos, el principal problema són les càries (26%); sensibilitat dental (24%), sensibilitat dental al fred o a la calor (23%); la placa bacteriana (22%) i sagnat de genives (18%).

Finalment, els grecs presenten major percentatge de placa bacteriana (26%), sensibilitat dental al fred o a la calor (20%); dolor de dents (no provinent de càries) (17%), sagnat de les genives (14%) i sensibilitat dental (11%).

Sagnat de les genives, un problema comú

Un dels problemes més comuns en tots els països és el sagnat de les genives. Així, un 61 per cent dels espanyols han sofert un episodi de sagnat de genives en l’últim any. De fet, a més de la meitat de la població espanyola li sagnen les genives amb freqüència: al 22% li succeeix diverses vegades a la setmana i al 28%, diverses vegades al mes.

Després d’Espanya es troben: França (59%), on un 7% de la població podria veure’s afectada sempre o molt freqüentment pel sagnat de les genives; Portugal (58% i 6% respectivament); Itàlia (53% i 4%, respectivament) i Grècia (32% i 2%, respectivament).

Respecte al perfil de persones que presenten problemes bucodentals, en l’enquesta s’observa que a Espanya la incidència és similar entre homes i dones, encara que a elles (55%) els afecta més que a ells (45%). Quant a l’edat mitjana de les persones que sofreixen sagnat de genives habitual, se situa en els 44 anys.

Sagnat de genives: els espanyols, els que menys acudeixen al dentista

De la mateixa manera que s’acudeix al metge davant una ferida o zona sagnant en el cos, el sagnat en les genives hauria de ser un senyal d’alarma per acudir a l’especialista. No obstant això, és freqüent que aquest fet, encara que es produeixi freqüentment, no preocupi a la població que ho considera un problema menor, sense ser conscient que una geniva sana no ha de sagnar i, si ho fa, és perquè alguna cosa no va bé.

Aquesta afirmació és corroborada per l’estudi que mostra que, malgrat l’elevada incidència del sagnat de genives, els espanyols són la població que menys acudeix al dentista per buscar consell sobre aquest problema. Solament visita a l’especialista un 54 per cent enfront del 64 per cent de Portugal o el 65 per cent de Grècia.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *